15 Mayıs 2013 Çarşamba

Plastikler ve Zararları


















Dünya ülkeleri naylon torbalara savaş açalı epey oluyor. Son olarak geçen hafta, dünyanın üç farklı köşesinde plastik poşet kullanımıyla ilgili yeni düzenlemeler hayata geçirildi. Avustralya'da, bu yılın sonundan itibaren süpermarketlerde naylon torba kullanımına son verilirken, Çin'de 1 Haziran 2008 itibarıyla çok ince plastik torba üretilmeyecek ve bu torbaların süpermarket ve dükkânlar da kullanılması yasaklanacak. Bir plastik torbanın et kalınlığı, 0.025 milimetreden az olamayacak. Yetkililer ayrıca halkın satın aldığı ürünleri bez çantalar ya da sepetlerle taşımasını teşvik edecek. 
ABD'nin New York kentinde de Şehir Konseyi 5 bin ve daha fazla metrekareden büyük ya da beşten fazla şubesi olan mağazalar için plastik torba geri dönüşüm kutusu yerleştirme zorunluluğu getirdi. Ayrıca tüm şehirde geri dönüşümü olmayan plastik poşet kullanımını yasakladı. Poşetlerin yanına, 'Lütfen geri dönüşüm sistemine katılmak için bu torbayı geri getirin' yazmak zorunlu kılındı. Ülkede San Francisco, Oakland ve Kaliforniya'da plastik torbalar zaten yasak. 


Bizde sadece siyah torba yasak 

Bir plastik torbanın kaliteli olup olmadığını kokusundan ve dokunulduğunda çıkardığı sesten anlamak mümkün. Kaliteli poşet kırıştırırken ses çıkarıyor. Kalitesiz poşetlerde katlandığında bu sesi duymak mümkün değil. Ayrıca kaliteli poşet kokusuz oluyor, kalitesizlerinse yaydığı kötü bir koku var. 
Çukurova Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin yaptığı araştırmaya göre:



Migros Türk: Migros, Tansaş, Şok, Makro Center ve Kangurum markalarının bağlı olduğu Migros Türk'ün Kurumsal İletişim Müdürü Ahu Başkut, plastik poşetlerle ilgili son bir yıldır bir proje üstünde çalıştıklarını belirtiyor.






Başka ülkeler nasıl mücadele ediyor? 

ABD: San Francisco, Oakland ve Kaliforniya'da alışveriş merkezleri ve eczanelerde kullanılmıyor. 
Fransa: Paris'te naylon torba kullanımı geçen sene yasaklandı. 2010 itibarıyla tüm ülkede yasaklanacak. 
Hindistan: Yeni Delhi ve Bombay başta olmak üzere, dört bölgede 
naylon torba kullanımı yasak. 
Tayvan: Naylon torbanın yanı sıra plastik çatal-bıçak kullanımı da yasak. 
İrlanda: Naylon torba kullanmak isteyen, 20 cent vergi ödüyor. 
Kenya: 2008 itibarıyla tüm ülkede naylon torba yasaklandı. 
Güney Afrika: İnce torba yasak, geri dönüşümlü olanlar serbest. 
Uganda: İnce torba kullanımı yasak, kalınlarda vergi var. 
Ruanda: İki yıldır naylon torba kullanımı yasak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder