9 Temmuz 2013 Salı

PAGEV Türkiye'nin 3. Geri Dönüşüm İşletmesini Kuruyor

PAGEV hayata geçireceği 3. geri dönüşüm işletmesi projesi ile plastik atık oranının azaltılması, plastiklerin yeniden kullanımı ve geri dönüşüm için sürdürülebilir çözümler sunacak. 


PAGEV kimdir? 

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfıdır. 1989 yılında kurulmuştur. Türk plastik sektörünü yurtiçi ve yurtdışında temsil etmekte olan kuruluştur. Sektör içinde yer alan işletmelerin bir çatı altında toplanmasını ve tüm değişimleri, yeni teknolojiler vs. takip ederek işletmelerin de avrupa düzeyinde kalkınmasını hedeflemektedir. Sektör ile ilgili gerekli araştırmaları da desteklemektedir. 




Aynı şekilde sektör içinde, çevre konusundaki hassasiyetlerini de korumaktadırlar. Bu konuda eğitimler, seminerler ve konferanslar düzenlemektedir. Şimdi de 3. geri dönüşüm işletmesi projesi ile 2013 yılı sonuna kadar toplam 100 bin ton ambalajdan 50 bin ton plastiğin geri kazanımını hedefliyor. Bu, ülke ekonomisine 105 milyon lira katma değer yaratacak. Bu sektörde faaliyet gösteren tüm yetkili kurumların her yıl ortalama 400 bin ton plastiği geri kazandırdığı düşünülürse ekonomimiz her yıl en az 450 milyon liraya yakın kazanç elde edecek. Sadece 2011 yılında piyasaya 1,6 milyon tonluk plastik ambalaj sürüldü ve bunun 625 bin tonu resmi veya gayri resmi olarak ekonomiye geri kazandırıldı. Çevreye olan katkının yanında ekonomik katkı hiç bir şey! 

PAGEV ilk ve öncelikli olarak plastiğin geri dönüşümüyle ilgilenecek, daha sonra ise kağıt, karton, cam ve metal gibi diğer katı atıkların dönüşümüne başlayacak.

Ayrıca Milli Eğitim Müdürlükleri ile imzalanacak protokolle ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında kaynakta ayırma ve geri dönüşüm konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapılacak.

PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Uysal konuyla ilgili açıklamasında "Plastik sektörü olarak GSMH'ya 25 milyar dolarlık bir katkımız var, 2012 yılında toplam üretimimizi 8 milyon tonun üzerine çıkardık, 300 binden fazla kişiye istihdam sağlıyoruz, direkt ihracatımız yaklaşık 5 milyar dolar. Plastikler kadar ekonomiye destek olan ve aynı zamanda çevreyi koruyan sürdürülebilir bir malzeme daha maalesef yok. Buna rağmen sektörümüz özellikle çevre konusunda sürekli gündemde. Çevreye verdiğimiz önem doğrultusunda PAGEV olarak; plastik atıkların sürdürülebilir yönetimine katkıda bulunmak, enerji tasarrufu sağlamak, çevre kirliliğini önlemek ve geri dönüşüm ile plastikleri tekrar kullanarak ekonomiye katma değer yaratmak üzere PAGÇEV'i kurduk. Plastiğin geri kazanımı için başlayan yolculuğumuzun diğer malzemeleri de kapsayarak devam edeceğini, eğitim çalışmalarımızın da İstanbul'dan başlayarak tüm ülkeye yayılacağını şimdiden rahatlıkla söyleyebilirim" dedi.

http://www.pagev.org.tr/index_TR.asp
http://www.limitsizenerji.com/cevre/geri-donusum/1998-pagev-turkiyenin-3-geri-donusum-isletmesini-kuruyor
http://yeniekonomigazetesi.com.tr/haberler_pagev_turkiyenin_3._geri_donusum_isletmesini_kuruyor-l-1-sayfa_id-666-id-157916

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder